Gyerekprogramok

Szülők szülőknek: hova menjünk a gyermekkel, hol voltunk. Hova ne menjünk többet.

Ajánló

Friss topikok

Linkblog

StatCounter

Komolyzene gyerekeknek

2011.10.08. 09:32 - hillaby

Címkék: zene koncert komolyzene

Szerencsés hétvége a mostani: holnap alkalmunk lesz rá, hogy elvigyük a gyereket igazi hangszereket, igazi zenét hallgatni. Az ő érzékeny fülük még sokkal fogékonyabb a hangszerek élő hangzására.

Persze bármilyen komolyzenei koncertre elmehetnénk, de - valljuk meg - sok mű a gyerekeknek (sőt, sokszor a felnőttek számára is) elég unalmas. Míg azonban mi tisztelettel csendben végigüljük a maradék fél órát, a gyerekek őszintébbek, és elkezdenek izegni-mozogni, rosszabb esetben sírni, hisztizni.

Holnap, október 9-én, vasárnap a MüPában kicsiknek való komolyzenei koncert lesz, kettő is. Az egyik 11-kor, a másik délután háromkor kezdődik.

Flashjátékok gyerekeknek - A Tűzfiú és a Vízleány

2011.03.20. 17:51 - hillaby

Címkék: flashjáték logikai játék

Kétszemélyes logikai flashjáték, rossz időben vagy estére ajánlom. Tegnap megcsináltuk a kisfiammal az összes pályát, és nagyon jól szórakoztunk.

Két személy egyszerre játszhatja, és ami a lényeg: nem egymás ellen, hanem egymást segítve. A Tűzfiú nem léphet a vízbe (kék folyadék), a Vízleány pedig a lávába (piros folyadék). A zöld folyadék (nem is tudom, mi lehet) pedig mindkettejükre veszélyes. A Tűzfiú a piros kristályokat tudja felvenni, a Vízleány pedig a kékeket. A zöld kristályokat bármelyikük felveheti. A kapukat a hasonló színű nyomó- vagy billenőkapcsolók működtetik. A feladat: eljutni a kijáratig úgy, hogy minél több kristályt összeszedjünk. Link

Ásványgyűjtés

2011.03.13. 20:27 - hillaby

Címkék: kristály ásvány ásványgyűjtés

Természettudományos érdeklődésű gyerekeknek jó (bár kicsit veszélyes) szórakozás az ásványgyűjtés. Megfelelő ismeretek és védőfelszerelés birtokában vágjunk csak neki e kalandnak. Tehát következzenek a hozzávalók:

Ásványlelőhelyek

A Geománia honlapján válogathatunk a jobbnál-jobb (és néha rosszabb) lelőhelyek közt. Lakóhelyünk vagy kirándulási úticélunk szerint válogatva biztosan találunk megfelelő "bányát".

Ásványhatározó

Eleinte nem is szükséges, hisz bőven megfelel, ha a "szép" köveket visszük csak haza. Egyébként egy pár órás gyűjtés során is össze tudunk szedni pár tíz kiló "kincset", úgyhogy még a helyszínen válogassunk! Komolyabb érdeklődés esetén szerezzünk be egy-két szakkönyvet, hogy tudjuk is, mit találtunk.

Felszerelés

Olyan ruhát válasszunk, amit nem sajnálunk összepiszkítani, neadjisten elszakítani. Gondoljunk arra is, hogy gyakran sokáig egy helyen görnyedünk, tehát legyen elég meleg, és a gyerek derekát guggoló helyzetben is fedje. A bányák aljában összegyűlt törmelékhalmazban a legkönnyebben és sérülésveszély nélkül kézi ásóval kutathatunk. Ha törni-zúzni is szeretnénk (figyeljünk, mert nem mindenhol szabad "bontani" a kőzetet!), akkor nyilván kell egy kalapács is, és mindenképpen KÖTELEZŐ valamilyen védőszemüveg, ami az oldalról esetleg bepattanó szilánkok ellen is véd. Figyelem, a szilánk nem gyerekjáték, súlyos szemsérülést tud okozni! Ha a gyerek nem elég szófogadó és óvatos, akkor inkább hagyjuk a kalapálást későbbre. Sokat segíthet egy nagyító az érdekesebb kristályok kiválogatásában még a helyszínen.

Ásványbörzék

Ha sok ásványt gyűjtöttünk össze, akkor akár ásványbörzékre is elvihetjük azokat. Sőt, a börzéken ritkább ásványokat is (amelyeket kisebb eséllyel találunk magunk) beszerezhetünk, nézegethetünk.

Veszélyes szánkózás a Belvárosban

2010.01.30. 17:50 - hillaby

Címkék: baleset veszély tél városliget szánkózás szánkó király domb

A Belváros egyetlen szánkópályáján, a városligeti Király-dombon töltöttük a ma délutánt: a közel fél méteres hó rengeteg embert vonzott a környék egyetlen lejtőjére. Sajnos be kellett látnom, hogy a városligeti pálya egyszerűen nem alkalmas a kultúrált, biztonságos szánkózásra: mivel a dombon bármilyen irányban le lehet csúszni, gyakorlatilag életveszélyes: egyes szánkózók mit sem törődnek azzal a ténnyel, hogy aki lecsúszott, annak fel is kell valahogy érnie a tetőre. A normális többség, aki a pontosan kivehető, már "becsúszott" pályán megy lefelé, ahogy mi is, az útban fetrengő vagy ami még rosszabb, keresztben lecsúszó - nem hiszem, hogy erős kifejezés: idióta - szánkózók és a saját testi épségét kockáztatja. Egy igazi szánkópályán kell egy erdős szegély, ahol az emberek nyugodtan sétálhatnak felfelé, anélkül, hogy az őrült szánkósok elől kellene ugrálniuk. Azt meg mindenki vésse jól az eszébe, hogy egy jeges lejtőn nem fekszünk le a szánkópályán, és nem ott kezdjük el megbeszélni, mit veszünk este a hiperben, mert akkor mi is úgy járunk, mint az a szerencsétlen félnótás, aki ma is sikeresen összevérezte a havat.

A kecske rúgja meg!

2010.01.17. 22:41 - hillaby

Címkék: etetés állat kecske népsziget szúnyog sziget

A gyerek a nagymamájával el szokott járni az Északi összekötő vasúti híd pesti hídfőjénél (ill. a Szúnyog- vagy hivatalos nevén Nép-szigeten) található "kecskefarmhoz" kecskét etetni. A múltkori élmény hatására azonban egy kicsit elment a kedvük: történt ugyanis, hogy egy felettébb izgága kecske közelebbről is meg akarta ismerni őket, és kőszáli módra kiszökkent a kerítés mögül. Anyuék csak lassan mertek elhátrálni, mert tudvalévő, hogy a kecskék néha bevadulnak, miközben sehonnan sem jött segítség: a szakállasok gazdájának se híre, se hamva nem volt, a többi kiránduló meg tisztes távolba menekült.

Flashjátékok gyerekeknek - Scooby-Doo

2010.01.11. 23:01 - hillaby

Címkék: internet számítógép flashjáték scooby doo

Vitát indíthatnánk arról, vajon gyerekprogramnak számít-e a kompjúterezés. Nyilvánvaló, hogy nem veheti fel a versenyt egy családi szánkózással vagy kirándulással, de szerény véleményem szerint a neten még mindig érdekesebb, tanulságosabb dolgokat lehet találni, mint a tévében, hogy a másik főgonoszt említsem. A számítógépes játékok is közös elfoglaltságot jelentenek, a barátokkal, tesókkal, szülőkkel együtt lehet izgulni, vajon sikerül-e a küldetés. Ennek fényében egy kis posztsorozatot indítok ingyenes, internetes flashjátékokról.

Az első versenyző a jól ismert Scooby-Doo rajzfilmsorozathoz készült, viszonylag egyszerű kalandjátéksorozat. Az egyik képernyőről a másikra történő áthaladás általában tényleg gyerekjáték: ha minden mozdíthatót megmozgatunk, előbb-utóbb továbbhaladhatunk. Nincsenek "zsákutcák", nem tudjuk egy "rossz mozdulattal" elrontani esélyünket a befejezésre.

Íme a szellemkalózos sorozat első epizódja. Mozogni a kurzorbillentyűkkel (nyilakkal) kell, a kézben tartott tárgy használata, ill. a tárgyak felvétele a szóköz, a tárgyak közötti váltás pedig a 'T' billentyűvel lehetséges. Többet nem árulok el, tessék a játék.

Tropicarium

2010.01.10. 13:14 - hillaby

Címkék: állatkert campona akvárium pálmaház tropicarium

A dél-budai Campona bevásárlóközpont (1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.) fő attrakciója a Tropicarium, mely pálmaház és akvárium egyben. Esős, kedvetlen időben mindenképpen ajánlom a meglátogatását, a szépen kivilágított akváriumok, a cápák, ráják, murénák, miegymás látványa kicsit kiszakítja a gyermeket és a szülőt a hétköznapokból. Talán lehetne egy kicsit nagyobb és kevésbé zsúfolt, mint pl. az olaszországi Gardaland melletti Sea Life akvárium, ami egyszerűen fenomenális, de hát mindenki azzal főz, amije van. Azért az Állatkert akváriumának feladja a leckét látványban még a Tropicarium is. Igaz, az Állatkert nem is esőnapra való, hanem igazi szépidős program. Elefánt meg zsiráf nincs a Tropicariumban, az biztos...

A jegyárak (2010. január 10.):

  • Felnőttjegy: 1900 Ft
  • Gyermekjegy (4-14 év között): 1200 Ft
  • Kedvezményes felnőttjegy (62 év felett): 1300 Ft
  • Diákjegy (14-18 év között, diákigazolvánnyal): 1300 Ft

Modellkedés sok pénzért

2009.12.20. 23:07 - hillaby

Címkék: modell andrássy út next modellügynökség

Megtalált bennünket is a Next+ Modellügynökség, és az Andrássy út 4-be invitált  válogatásra. Kicsit utánaolvastunk, tegyétek ti is azt. Döntsetek belátásotok szerint... Mi nem megyünk.

Egy ismerősünk a fenti linken részletezett módon járta meg velük. Sok pénz portfólióra, biztos "munka" ígérete, aztán azóta sem jelentkeztek. És ez állítólag így megy évek óta... a szerződések támadhatatlanok.

KRESZ park

2009.07.25. 22:54 - hillaby

Címkék: kerékpár bicikli kresz városliget kresz park

Ma végre vettem egy autótetőre szerelhető kerékpárszállítót, és így kimehettünk a városligeti KRESZ parkba, ahol gyerekkoromban sokat tekertem. Sajnos az aszfalt festése már sehol sem látszik, a bringázó gyerekek többsége pedig - talán ezért - nem tartja be a KRESZ-t, amit elvileg a park oktatna. Mindenesetre arra jó, hogy a közlekedés alapszabályára megtanítja a gyereket: mindig, mindenhonnan jöhet egy félnótás, és sosincs elsőbbséged.

Olcsó hús

2009.07.05. 15:53 - hillaby

Címkék: kerékpár bicikli

Tegnap megvettem a kisfiamnak az első gumikerekes biciklijét a dunakeszi Auchanban. Nem terveztem a vásárlást: a 11 ezer forintos ár miatt ragadtattam magam ilyesmire nagy hirtelen. A kerékpár márkája: Promax BMX 1203. Az üzlet előtt beállítottam a kormány- és nyeregmagasságot, leszereltem a mankókerekeket és kisfiam már ki is próbálhatta a közeli vitorlázó repülőtér mellett. Egy órányi biciklizés után a hátsó kerék szó szerint felrobbant, szerencsére a gyerek nem esett el (ha az elsővel történik ugyanez, akkor nem lett volna ilyen malaca), ám a belső és külső gumit rögtön ki lehetett dobni. Ma a Decathlonban vettem hozzá új külsőt, belsőt, felszereltem (az újat tettem előre a biztonság kedvéért), és máris 14 ezer forintnál tartunk.

Piroska, a Farkas és Csótányka

2009.07.02. 00:02 - hillaby

Címkék: mese piroska csótány

Ma este megint találtunk egy csótányt a konyhaszekrényben. A kisfiam egy kicsit megijedt, úgyhogy a ma esti mesében már egy jóságos csótány is szerepelt, Csótányka.

Nem részletezem túl a dolgot. A Farkas Piroskát és a Nagymamát bezárta a szekrénybe, ahol találkoztak Csótánykával. Csótányka kifért a szekrényen lévő lyukon, és így el tudott menni a Vadász bácsihoz segítségért. A Vadász jött a puskájával, elfogta a Farkast és az ágyhoz szíjazta. Piroskát és a Nagymamát kiengedte a szekrényből, és együtt kimentek a kertbe ünnepelni. A Vadász bácsi husit evett kenyérrel, és jóféle bort ivott hozzá. Nagymama vajaskenyeret evett narancslével, mert már nem bírja a bort. Piroska mézes kenyeret ebédelt ivólével, Csótányka pedig egy kis maradék kenyeret majszolt boldogan.

Ti is be szoktátok szőni az esti mesébe a napi eseményeket?

Gyerekes szombat

2009.06.21. 00:14 - hillaby

Címkék: budapest repülő 2009 ferihegy repülőtér múzeumok éjszakája millenáris park csodák palotája 2009 június 2009 június 20

Ma megint gyerekes szombat volt, ami azt jelenti, hogy anyuka ment barátnékkal erre-arra, apuka pedig felpakolta a 3 éves gyereket, és uccu neki.

Sajnos nem volt olyan jó idő, mint a múlt héten, úgyhogy több kreatívitás kellett a programok kitalálásához, mint egyébként. A Múzeumok Éjszakája mentette meg a mai napot.

Úgy kezdődött, hogy ki akartunk menni a Repülőgép Emlékparkba Ferihegyre, ahol viszont zárt kapu fogadott, a Múzeumok Éjszakájára való készülődés miatt (!?), úgymond. Szóval kimentünk helyette a ferihegyi kettes kifutópálya keleti szélére, és néztük az észak-északnyugati szélben leszálló repülőket a szemerkélő esőben. Közben a homokban szaladgáltunk - Ferihegy környéke ui. már a Kiskunságra jellemző homokos talajjal rendelkezik.

Amikor estefelé nagyon eleredt az eső, elindultunk a Millenáris Parkba. Találtunk is a Marcibányi téren egy parkolóhelyet, úgyhogy nem áztunk meg túlságosan, mire beértünk a Csodák Palotájába.

Persze a kötelező haletetés megvolt a zuhogó esőben. A gyereké a hús, papié a zöldség a diéta jegyében, a halaké pedig a kenyér.

A Csodák Palotájában iszonyú tömeg volt a kedvezményes belépőnek köszönhetően, de kisfiam mindig türelmesen kivárta a sorát, így a legtöbb játékot ki tudta próbálni. A holdjárós ugrabugra volt a sláger: legalább egy órát töltöttünk el ott. Nemrég értünk haza, most jön a fürdés meg az alvás, ha minden jól megy.

Egy új (?) lehetőség a biciklizés tanulására

2009.04.13. 20:03 - hillaby

Címkék: sport tanulás gyermek kerékpár 2009 egyensúlyozás 2009 április

Kisfiam három és fél éves, és úgy láttam, itt az ideje, hogy megtanuljon két keréken egyensúlyozni: biciklizni. Annak idején én úgy tanultam meg, hogy előbb a kis kerékpáromra "mankó kerekeket" szereltek (a hátsó tengelyre, jobb és bal oldalra), majd leszedték azokat. Persze biciklizni nem tudtam, mert addigra megszoktam, hogy a két kis kerék megtartja az egyensúlyomat. Nehéz egy év volt, amíg a seprűnyeles, bicikli után futó nagypapás módszerrel végül elsajátítottam a kétkerekezést. Szerintem a mankó kerék csúnya zsákutca. Senkinek sem ajánlom!

Nem akartam ebbe a hibába esni a kisfiammal kapcsolatban - és megtaláltam a megoldást. A játszótéren láttam egy olyan kétkerekű kismotort, amit a gyerek lábbal hajt, de a kerekek olyan vékonyak, mint a biciklin. Rövid utánajárást követően megtaláltam álmaink gyerekbiciklijét (motorját?) a Decathlon áruházban. Ez most nem az áruház reklámja, nem is a konkrét terméké, hanem a jó ötleté: a gyerek úgy tanul egyesúlyozni, hogy észre sem veszi! Ha elbillen, le tudja tenni a lábát (eleve lábbal hajtja), a kormányt csak kicsit lehet elfordítani a beépített ütközők miatt (ez azért fontos, mert a túl éles kanyarodás könnyen esésbe torkollik), az ülésmagasság állítható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kép magáért beszél, az ár pedig épp azon a határon van, amennyiért az ember ajándékot vesz a gyerekének. Mindenkinek ajánlom: a játszva tanulás kiváló eszköze.

Legközelebb a görkorcsolyáról fogok szólni... Egy kicsit veszélyesebb sport, de azt sem lehet túl korán kezdeni.

Repülőnézés Ferihegyen

2008.11.19. 22:56 - hillaby

Címkék: repülő ferihegy repülőtér

Főleg fiúgyermekes szülők (inkább apukák) elfoglaltsága lehet a Budapestre érkező és innen induló utasszállító repülők figyelése a Ferihegyi Repülőtéren és környékén.

A kézenfekvő megoldás az, hogy az egyes vagy a kettes terminál kilátóteraszát célozzuk meg, azonban ebben a posztban nem erről fogok szólni, mivel sokkal izgalmasabb leshelyek is akadnak a kifutópályák környékén, ahonnan

  • közelebbről,
  • ingyen, sőt,
  • parkolási díjkötelezettség nélkül

lehet megfigyelni a repülőket.

A legfontosabb, hogy tudjuk, honnan fúj a szél. Nyugati szél esetén a repülők nyugat, tehát a főváros felé szállnak fel és Vecsés felől szállnak le, míg keleti szél esetén Vecsés felé szállnak fel és Budapest felől le. Azt is tudni kell, hogy felszálláshoz az egyes (régi) felszállópályát és a kettes kifutópályát általában egyenletesen használják a gépek, viszont leszálláshoz - főleg a nagyobb gépek - a kettes, tehát a hosszabbik kifutópályát preferálják.

Leshely 1.

Nyugati szél esetén a régi kifutópályától nyugat felé felszálló repülők megfigyelésére alkalmas. Rövid földút vezet a leshelyhez. A közeli lovarda és lúdtelep pezsgő eseményei töltik ki az unalmas (repülőmentes) perceket. Előnye, hogy közel van Pesthez, sőt, effektíve Pesten van.


Ferihegyi leshelyek nagyobb térképen való megjelenítése

Leshely 2.

Nyugati szél esetén a kelet felől az új kifutópályára leszálló gépek megfigyelésére alkalmas. A közelben egy nagy rét és fenyőerdő található, kár, hogy egyesek szerint szemétlerakónak is jó.


Ferihegyi leshelyek nagyobb térképen való megjelenítése

Óbudai Nyár 2008 - zárónap

2008.08.25. 09:32 - hillaby

Címkék: budapest hétvége békásmegyer 2008 óbuda augusztus óbudai nyár kaláka 2008 augusztus 2008 augusztus 30

Érdemes kimenni augusztus 30-án, szombaton Békásmegyerre, az Óbudai Nyár zárórendezvényére. Felnőttszemmel különösen a délután lesz erős, a Kalákát követően tuti jamaikai hangulat vár az Irie Maffia és a PASO jóvoltából. Nem árt úgy szervezni a napot, hogy gyermekünk este se legyen túl fáradt, hogy mi is kapjunk a jóból.

Programok:

Alma együttes: Alma mánia - koncert Békásmegyer, Csobánka tér 10.00
Harcművészeti bemutató Békásmegyer, Csobánka tér 11.00
Panna a Pöttöm-mesejáték Békásmegyer, Csobánka tér 12.00
Kolompos: Vitéz Levente-zenés mesejáték Békásmegyer, Csobánka tér 14.00
Kaláka-koncert Békásmegyer, Csobánka tér 16.00
Irie Maffia Békásmegyer, Csobánka tér 18.00
Pannonia Allstars Ska Orchestra Békásmegyer, Csobánka tér 20.00

Kézműves programok: Békásmegyer, Csobánka tér 10.00-18.00
Békaland-park Békásmegyer, Csobánka tér 10.00-18.00
Mászófal, Békásmegyer, Csobánka tér 10.00-18.00
Mese Casino Békásmegyer, Csobánka tér 10.00-18.00
Teleki Miklós orgonaestje az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia templomban 20.00

További információk:

http://www.obudainyar.hu/tartalom.php?id=2

· 1 trackback

Kaláka koncert a Kultúrkúriában

2008.08.22. 20:38 - hillaby

Címkék: zene augusztus kaláka kultúrkúria 2008 augusztus 2008 augusztus 24

Megzenésített verseket ad elő a Kaláka augusztus 24-én, vasárnap 17:30-kor a Kultúrkúriában. A zene nálunk "elsőbbségi" téma, úgyhogy lehet, hogy mi is megyünk.

Cím: 1028 Budapest, Pesthidegkút, Templom u. 2-10.

További info: http://www.kulturkuria.hu/zene/1823

(Aki a jegyárat is tudja, írja ide egy kommentbe. Nekem nem sikerült kiderítenem.)

Fővárosi Nagycirkusz

2008.08.21. 20:11 - hillaby

Címkék: hétvége cirkusz bohóc nagycirkusz

Nemrég voltunk a Nagycirkuszban a Városligetben. A műsor elég látványos, az egész kis gyerekek főleg az állatos (lovas, tigrises, elefántos) részét élvezték, a nagyobbak pedig a bohócosat - bár a krumpliorr olasz módra elmaradt. Apukaként én a női artisták előadásán szórakoztam a legjobbat... A műsor színvonalas, ennek ellenére kevesen voltak. Talán egy kissé túl hosszúra sikeredett: a végére már nagyon unta a kisfiam az egészet. A javaslatom a cirkusz felé - ha esetleg meghallgatnának - az lenne, hogy legyen egy kicsit olcsóbb és rövidebb az előadás: talán többet elmennének. Negyedház sem volt.

A Fővárosi Nagycirkusz eléggé old-school honlapja itt található: http://www.maciva.hu/hu/fnc_index.html.

Augusztus huszadika

2008.08.21. 19:36 - hillaby

Címkék: augusztus 20 tűzijáték augusztus ünnepség 2008 augusztus 20 2008 augusztus

Sajnos (nem sajnos?) tegnap, huszadikán szinte ki sem mozdultunk otthonról, mert angyalföldi panellakásunkból meg lehetett nézni a légiparádé és a tűzijáték nagy részét. (Két és fél éves kisfiamnak a tűzijáték tetszett jobban; én a repülőkért vagyok oda.)

Ha viszont valaki közületek (bocs a tegezésért, de blogokban, fórumokban ez megszokott) gyerekkel részt vett a rendezvényeken, és tapasztalt valami érdekeset, fontosat, ami a gyerekeket illeti, bátran kommenteljen, szabad.